Tips voor het geven van bijles

De ene leerling wil graag een acht scoren op de volgende toets, de andere leerling vindt de breuken maar ingewikkeld en krijgt er zelfs buikpijn van. Geen enkele leerling is hetzelfde.

DSC 8037 2

Welke leerling je ook voor je hebt, deze tips kun je gebruiken bij al je bijlessen:

 1. Heb geduld!

  Een leerling krijgt niet voor niks bijles. Ze zitten met jou samen om iets te leren. Waarschijnlijk gaat het over een onderwerp of een vak waar ze überhaupt al moeite mee hebben. Het zal dus niet gelijk vanzelf gaan, misschien moet je iets wel drie keer opnieuw uitleggen!
 2. Bereid je voor 

  Weet waar je het over hebt! Als jij precies weet waar de bijles over zal gaan, zorg dan dat jij dit ook goed kan voorbereiden. Je vindt online allerlei lesmateriaal en leuke video's die je kunnen helpen bij het uitleggen van het onderwerp.
 3. Wees weerbaar

  In de ideale situatie zal jouw leerling de stof na jouw uitleg tot zich hebben genomen en begrijpen en gaat iedereen met een glimlach naar huis. Maar leerlingen kunnen weerstand bieden, niet gemotiveerd zijn en helemaal geen zin hebben in jouw bijles. Hier moet je mee (leren) omgaan. Zorg ervoor dat het minder vervelend wordt voor je leerling: zorg bijvoorbeeld voor een beloning voor na de bijles!
 4. Connect met je leerling 

  Vaak komen er veel emoties kijken bij de leerling. Wanneer het minder goed gaan op school kan dat schadelijk zijn voor het zelfvertrouwen, houd hier rekening mee! Laat je leerling zien dat het helemaal niet erg is dat hij/zij wat minder goed is in wiskunde. Dat kan enorme invloed hebben op een kind.

 

Meer tips:

 • Last genoeg pauzes in
 • Geef een compliment na afloop
 • Maak een praatje met de docent en/of ouders van de leerling: zij weten vaak goed waar de leerling moeite mee heeft.
 • Blijf altijd positief en laat nooit merken dat je ongeduldig bent!
 • Werk met een fijne planning
 • Evalueer met de leerling: wat vond hij/zij fijn en wat iets minder?
 • Praat met je leerling: hoe vindt hij/zij het op school?

 

Word ook bijlesdocent via Nimbles!

 

Wil jij bijlesgeven aan leerlingen op scholen? Klinkt dit voor jou als de ideale bijbaan?

Meld je hier aan!

Lijkt surveilleren je leuk? Ook dat kan via Nimbles. Klik hier!

Via Nimbles geef ik al 3 jaar bijles op verschillende scholen! De sfeer met de leerlingen is heel goed, ze durven alles te vragen, hun zelfvertrouwen groeit en de cijfers worden beter.