Heeft een leerling moeite met spellen? Dat kan komen doordat de leerling het spellen niet zo interessant vindt. Misschien is deze meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld rekenen, of in andere zaken. Hoe dan ook: spelling interessant maken is dé manier om een leerling succesvol te leren spellen.
Op Nimbles vind je een leuke bijlesdocent. In plaats van deze voor te stellen als een soort leraar, kun je deze voorstellen als een ‘spellingmaatje’. Het is waar dat spellen wat ontspannender gaat als een leerling oefent met iemand die geen docent of ouder is. Een maatje dat vertrouwd voelt en waarbij je fouten mag maken, is een interessante manier om de druk van het spellen af te halen.
Aan de hand van een dictee spellen, vinden de meeste leerlingen niet leuk of interessant. Door er een dicteespelletje van te maken, houd je de aandacht van de leerling vast. Dit kan online, maar zeker ook offline.
Werk bijvoorbeeld met het ‘Spelspel’. Dat is een spel waarbij je met kaarten werkt. Op de kaart staan verschillende woorden. Aan het begin van het spel draaien alle spelers tegelijk hun kaart om. Er ligt een stapel klaar met kaartjes met andere woorden. Dit spel speel je met twee leerlingen.
Wanneer je hetzelfde woord op je kaart vindt als op de bovenste kaart van de stapel, mag de leerling de kaart van de stapel op zijn eigen kaart leggen. Dan wordt er weer een nieuwe kaart zichtbaar op de stapel. Zo ga je door tot de stapel verdwenen is. Is de stapel weg? Dan wint de leerling die de meeste kaarten heeft.
Alles wat mysterieus is, vinden leerlingen erg spannend. Zo ook het schrijven in geheimschrift. Het is een leuke manier om beter te leren spellen. Online staan allerlei werkbladen om je eigen geheimschrift te ontwikkelen. De leerling heeft niet door dat hij onbedoeld bezig is met spellen. Door in geheimschrift te werken, is de leerling actief bezig om kennis te maken met nieuwe woorden en letters.
Dit is een wat serieuzere manier om spelling te leren, maar wel een hele goede manier. Door een stappenplan voor spelling te maken, krijgt de leerling meer overzicht. De leerling zal merken dat het spellen makkelijker gaat als je eenmaal de regels doorhebt. Het gevoel van voldoening als het spellen lukt, is wat het spellen minder saai zal maken. De stappen kun je zo opschrijven:
1. Luister naar het woord.
2. Zeg het woord na.
3. Hoe moeilijk is het woord?
4. Hak het woord in stukjes.
5. Schrijf het woord op.
6. Controleer het woord.
Maak het stappenplan wat fleuriger en overzichtelijk door er leuke tekeningetjes bij te maken en de nummers van de stappen er groot voor te zetten.
In plaats van op papier te spellen, kun je de leerling laten spellen met de vinger in de lucht. De leerling maakt dan de beweging met zijn of haar vinger. Dit is een effectieve manier om spelling te onthouden. Schrijven op papier veroorzaakt een bepaalde druk. Wat immers eenmaal geschreven is, verdwijnt niet meer. Als deze stap nog te groot is voor de leerling, is spellen in de lucht een mooie tussenstap. Het is wel belangrijk om op een gegeven moment toch de overstap naar papier te maken.
Nimbles. Wendbaar in begeleiding